Alweer heel wat jaren lid van de Schutterij en genietend van de diverse activiteiten zoals o.a. bijvoorbeeld het klootschieten en het winterkoninkje schieten, blijft toch altijd het Koningschieten op de laatste zondag van de maand augustus het hoogtepunt van de Schutterij.


Ook dit IMG 5631jaar was het op zondag 27 augustus 2017 weer zover.
Op de nieuwe locatie op het maisveld bij het nieuwe buurthuisje moest het gaan gebeuren.
Dit op zich was al heel spannend.
En als je dan al een paar jaar meeloopt, stijgt elk jaar het verlangen om ook eens mee te mogen maken wat het gevoel is om koning te worden. Maar ja, dat is nou niet direct eenvoudig, want naast het toch wel een beetje goed raak te kunnen schieten, komt er ook een dosis geluk bij. Want het blijft toch altijd afwachten: hoe hangt de vogel erbij als het jouw beurt is om te schieten.

Dat het toch wel mogelijk was bleek toen wij in 2015 wederom een bezoek brachten aan onze zustervereniging en trouwe ondersteuners bij ons Schuttersfeest, het Sint Georgiusgilde uit Heumen, waar ik in 2015 koning werd bij het publiekschieten.

Maar ja, dat is natuurlijk wel heel leuk, maar het is geen koning bij onze Schutterij. Ieder jaar loopt de spanning rondom het einde van de maand augustus dan ook weer op...... Zal het dit jaar wel lukken? Dit jaar had ik de moed min of meer opgegeven, want zoals ons al eerder ter ore was gekomen heeft Rob ( de man van Heumen die het geweer voor ons laadt ) in Heumen al ongeveer 40 jaar mee geschoten voor het Koningschap, maar is het hem nog nooit gelukt!

 IMG 5637Ik ben druk in gesprek en heb eigenlijk geen flauw idee hoe de vogel erbij hangt. Mijn man komt bij mij en zegt dat ik zo aan de beurt ben en geeft mij ongevraagd goed bedoelde adviezen hoe ik zou moeten schieten...... Dan wordt mijn naam omgeroepen Reina van Barneveld.... Ik vraag mij af of ik de adviezen moet opvolgen of dat ik mijn eigen inzicht zal volgen... de vogel hangt al aardig los en ik besluit dan ook toch maar boven de knop te schieten. Ik richt, houd mijn adem in en druk af......

en tot mijn grote verwondering.... ik kan het zelf bijna niet geloven, valt de vogel naar beneden.....
Ik ben Koning van 2017. Ik sla de handen van verbijstering voor mijn mond..........

 

Na alle gelukwensen stuur ik snel een berichtje naar mijn zoon en naar familie, die vanmiddag aanwezig zijn geweest maar net zijn vertrokken, dat ik koning ben geworden.

 

IMG 5749En dan volgt de ceremonie: het omhangen van de oude koningsketting met het oudste schildje uit 1668. Die ketting, een museumstuk, om de hals, dat voelt toch wel heel bijzonder. Daarbij komt dan nog de vendelgroet van de Schutterij uit Heumen. En als klap op de vuurpijl komt ook nog de derde prijs van het kruisboogschieten die ik mag ontvangen van het Sint Maartensgilde uit Epe dat ook dit jaar weer ons schuttersfeest ondersteunt.

Terugkijkend op een mooie dag ga ik heerlijk genieten, probeer ik het bestuur als adviseur te ondersteunen en zal ik waar nodig onze Schutterij van de Clingelbeeck vertegenwoordigen en zie nu al uit naar 2018, waarbij ik dan op de laatste zondag van de maand augustus mijn titel met verve zal verdedigen.

Uw schutterskoning Reina van Barneveld.

Voor meer foto's van het schuttersfeest:

https://drive.google.com/open?id=0B8DK5y-vvtYUVW91SlpmWmRCRjA

Geen evenementen
08.jpg